Ett tryggt giftemål: Äktenskapsförord

14 oktober 2019 jonas olsson
Ett tryggt giftemål: Äktenskapsförord

När man gifter sig blir alla ens egendomar, med några undantag, gemensamma. Om man vill ändra på något och fördela tillgångarna annorlunda vid en eventuell framtida skilsmässa, måste man skriva ner ett äktenskapsförord för att det ska vara juridiskt giltigt.

 

 

Vad händer med ens tillgångar när man gifter sig?

När man gifter sig sker något som kallas för giftorätt. Det innebär att man automatiskt har rätt till hälften av värdet av allting man äger gemensamt, både det man köpt innan och efter giftermålet. Innan de två hälfterna räknas ut dras eventuella skulder av. Om man önskar frångå giftorätten behöver man skriva ett äktenskapsförord. Det ska skrivas innan giftermålet, alltså bröllopet, äger rum och signeras av båda makarna. Ni väljer själva om ni vill avtala om hela eller enbart delar av giftorätten.

 

Självklart kan man istället välja att muntligen bestämma det sinsemellan, men det är ju inte säkert att båda parter kommer hålla sig till det om en större konflikt skulle uppstå i framtiden. Därför kan det vara skönt att ha ett juridiskt dokument som säkerställer att man är skyddad om något skulle hända. 

 

Vid eventuell skilsmässa

Man förlorar inte sin äganderätt över sina tillgångar och ägodelar när man gifter sig, men däremot har i regel den andra maken rätt till en andel av tillgången vid en eventuell skilsmässa. Därför kan man välja att skriva Äktenskapsförord innan man gifter sig för att skydda större tillgångar. Det kan vara en god idé om en av makarna äger ett större företag exempelvis.

 

Vid en skilsmässa sker en process som kallas för bodelning. Då delas allting som ingår i giftorätten lika mellan makarna. Små saker i bostaden kan man komma överens om vem som ska få på egen hand utan juridisk inblandning, men gällande bostad, bil och andra större tillgångar ska vinsten fördelas lika vid försäljning.  

Fler nyheter

26 februari 2022

Låssmed låser upp