Regler för vägmarkeringar i Sverige

21 februari 2023 Staffan Ehrlin

editorial

Vilka regler för vägmarkeringar gäller i Sverige

Att navigera i ett nytt land kan vara skrämmande – särskilt om du kör bil! För att allt ska gå smidigt är det viktigt att du bekantar dig med landets trafikregler och bestämmelser. Om du är företagare och planerar en resa till Sverige är det viktigt för din säkerhet att förstå detaljerna i vad vägmarkeringarna betyder. I det här blogginlägget kommer vi att diskutera de svenska vägmarkeringarna så att dina affärsresor blir så smidiga som möjligt!

I Sverige finns det flera vanliga typer av vägmarkeringar. Gula linjer anger dubbelriktad trafik, medan vita linjer anger enkelriktad trafik. Körfältsmarkeringspilar förekommer också i gult och vitt för att markera färdriktningen inom körfält. Du måste alltid köra på höger sida av vägen i Sverige, så se till att du var uppmärksam på körfältsmarkeringarna.

vägmarkeringar

Många olika markeringar och skyltar

Förutom dessa vägmarkeringar finns det på vissa vägar i Sverige även röda och vita chevrons som anger färdriktningen längs en kurva eller en sväng i vägen. Det är viktigt att komma ihåg att du alltid måste köra på insidan av dessa chevrons när du navigerar i en kurva. Du bör också följ de skyltar med hastighetsbegränsningar som finns på vägen och som vanligtvis anger högst 70 km/h.

Vägmarkeringar i Sverige kan också omfatta varningstrianglar och rektanglar med vit text på röd bakgrund. Dessa används för att ge förare förhandsinformation om faror framför sig, till exempel skarpa kurvor eller hala vägar. Se till att du är uppmärksam ta hänsyn till dessa tecken och sakta ner i enlighet med detta.

Slutligen kan du också stöta på en blå cirkel med en uppochnedvänd triangel inuti. Detta är en skylt med förbudsskylt, vilket innebär att du inte får köra om ett annat fordon när denna skylt finns.

Skulle du behöva skaffa egna markeringar, behöver du anlita en firma som specialiserat sig på dessa.

Fler nyheter

26 februari 2022

Låssmed låser upp