Virussanering viktigt för att hålla människor friska

22 mars 2022 william eriksson

editorial

Det är inte bara i pandemiska tider som det är viktigt att tänka på att hålla virus borta i den mån det är möjligt. Sådant ska tillhöra vardagsrutiner för att människor ska kunna hålla sig friska utan att sprida massa onödiga sjukdomar till varandra. Ibland kanske det är tillfälligheter som gör att du blir smittad. Men du behöver faktiskt inte ge dessa tillfälligheter bättre förutsättningar än vad de själva kan åstadkomma. Tvärtom kan du minska deras möjligheter betänkligt.

Det sker genom det som kallas virussanering. Inom det begreppet ingår det väldigt många olika metoder för att bli kvitt ett virus på en särskild plats. När du gnider in dina händer med handsprit är det ett exempel på virussanering. Precis som när du använder annat alkoholbaserat medel för att torka av ytor där ett virus kan ha parkerat. Det är genom att sanera sådana ytor som du kan göra en miljö säkrare från virus och undvika att människor blir sjuka.

 

virussanering

 

Sprid inte sjukdomar vidare

Ett bra exempel är till exempel hos tandläkaren. När du sitter där i tandläkarstolen kommer du ha en mängd olika verktyg i munnen. Speglar, skrapor och allt möjligt. Men man får verkligen hoppas att tandläkaren har sanerat verktygen från virus efter det att hen behandlat sin förra patient. Annars är risken stor att ett eventuellt virus som den förre patienten bar på nu hoppar vidare in i din mun. Via tandläkarverktygen.

Precis likadant är det hos din “vanliga” läkare. Läkarmottagningen och sjukhus kryllar av sjuka människor, och därmed också av virus. Efter att en patient varit på besök är det en viktig uppgift att sanera de ytor som patienten varit i kontakt med. Både för läkarens skull men framför allt för nästa patient. Det är onödigt och till och med livsfarligt att sprida sjukdomar. Helt i onödan.

Fler nyheter