Att tänka på vid däckbyte

Att tänka på vid däckbyte

När du ska byta däck på bilen är säkerheten absolut viktigast. Många väljer att lämna in bilen på en däckverkstad för att slippa skaderisk både på bilen och sin egen kropp. Men är du envis och vill byta däck själv finns det några saker du ska tänka på för att minimera alla risker.

Se till så att bilen står plant och lägg i handbromsen. Det ska inte finnas någon risk att bilen rullar i väg medan du arbetar. Kontrollera sedan att du har alla verktyg som behövs, så att du inte blir stående mitt i projektet och måste avbryta för att inhandla redskap.

 

Detta behöver du göra

För att hissa upp bilen behöver du en domkraft som klarar bilens vikt. Därefter är det bra att säkra upp med en pallbock som även den klarar bilens vikt. Själva hjulbytet brukar sedan innebära några extra moment. Förutom att lossa hjulen och byta ut dem så ska du kontrollera bromsbeläggen så att de är i gott skick och smörja hjulbultarna med lite fett, det motverkar rost och slitage. Kontrollera slutligen lufttrycket i alla däck och fyll på luft om det behövs. Tänk också på att efterdra hjulbultarna när du kört några mil.

 

 

Spara din kropp

Det är viktigt att tänka på din arbetsställning när du byter däck på bilen. Håll ryggen rak, undvik snedställda positioner och använd benen vid tunga lyft. Felaktiga rörelsemönster kan ge ryggskott eller förslitningar på musklerna, så var uppmärksam på hur du använder din kropp. Det säkraste och mest tidseffektiva är att lämna in bilen på en däckverkstad, så slipper du krämpor och vredesutbrott på fastrostade hjulbultar. Bor du i närheten av Västerås kan du lämna in bilen på en däckverkstad i Ramnäs. Ett däckbyte kostar inte många hundralappar och sparar dig tid som kan vara väl värd att lägga på något roligare.