Hur ofta tar du hand om dig?

09 mars 2021 Martha Andersson

Du bör går till tandläkaren minst en gång vart annat år, och tandhygienisten ska du besöka än oftare. Man brukar säga en eller två gånger per år, för borttagning av tandsten och missfärgningar etc. men sedan beror det såklart helt på hur mycket problem just du har med dina tänder. Vissa kan gå mer sällan även om man ju hellre är ”safe than sorry”, eller hur? 

Man vill inte att den dagen ska komma, då man skäms för sina tänder. Leendet är, till skillnad från sägningen om ögonen, den verkliga själens spegel. Den vill man inte stänga dörren till. Jag minns när jag som tonåring hade tandställning och skämdes för det, och därför aldrig log med öppen mun eller visade tänderna på foto. När jag nu ser tillbaka på de här bilderna så kan jag se att min leende ser tillkämpat och stelt ut, därför att jag inte styrdes av mina instinkter och lät tänderna synas! 

 

Fräscha tänder

Fräscha tänder är på många sätt ett mått på välstånd. Och alla ska ha råd att gå till tandläkaren, och ha råd att känna att det är okej att le och ”visa sin själ”. Därför är det fint att vi i Sverige har det tandvårdsbidrag som kommer varje år till alla medborgare. Nyttjar du det blir ditt tandläkarbesök betydligt billigare. 

Så oavsett om du går flera gånger om året (de finns, det kan jag lova) eller om du håller dig till rekommendationen om vartannat år, vill jag bara understryka hur viktigt det är att ta hand om sin munhygien, och hur värdefullt det kommer kännas senare. Vi vill inte att du ska bli den där tillkämpat stängda munnen som jag var i högstadiet! Om du söker tandläkare i Järfälla kan du följa länken som jag klistrat in här, så ska du hitta någon som kan hjälpa dig med dina önskemål. 

Fler nyheter

26 februari 2022

Låssmed låser upp