Pumpservice – moderna pumpar i Stenungsund

14 juni 2022 Lily Hansen

editorial

I kroppen har vi flera olika pumpar som ser till att rätt ämne är på rätt ställe vid rätt tidpunkt. De minsta pumparna i kroppen är cellens natriumkaliumpump som pumpar joner in och ut ur cellen. De pumparna är så små att de inte syns!

Vi har också muskelpumpar som ser till att blodet i venerna förs tillbaka till hjärtat och lungorna så det kan syresättas och pumpas ut i kroppen igen. Vår största pump är hjärtat som har förmåga att pumpa runt flera liter blod per minut. Det är snabbare än vattnet hinner rinna ut ur en helt öppen kökskran. 

 

Tekniken följer efter naturen!

Dagens teknik är mycket inspirerad av naturen och inte minst de lösningar som har tagits fram i våra egna kroppar efter miljoner års evolution. Hjärtpumpen är till exempel ett bra exempel på en membranpump med hög kapacitet. En annan membranpump i kroppen är mellangärdet, också kallat diafragman. När diafragman spänns bildas ett vakuum i lungorna och luft sugs in, när diafragman slappnar av trycks luften ut igen. Det kallas för bukandning. 

Det finns många tekniska tillämpningar för tillverkade membranpumpar. En membranpump är helt sluten och kan därför vara helt säker mot läckage. Membranpumpmen har också förmågan att pumpa mer viskösa – trögflytande – vätskor. Det finns många varianter av membranpumpar för många olika ändamål. Oavsett behov så finns det alltid en pumplösning!

 

pumpservice - pumpar Stenungssund

 

Pumpar under utveckling

Eftersom tekniken går så snabbt och nya moderna produkter utvecklas i rasande fart får man vara uppmärksam för att hänga med. Det kan vara spännande att kika på en hemsida för pumpar i Stenungsund för att se vad som är på gång – vad som är nytt på marknaden. 

Gårdagens pumpar blir snabbt utkonkurrerade av nya bättre varianter som ger bättre driftsäkerhet och bättre ekonomi. Även om tekniken inte än har kommit ikapp evolutionen så är det nog dit de flesta ingenjörer siktar.

Fler nyheter