Låssmed låser upp

26 februari 2022 william eriksson

editorial

De flesta tänker att låssmeder är sådana som kommer om man inte kommer in genom en dörr för att man tappat bort sina nycklar. Det är ju dock bara en av alla saker som en kompetent låssmed sysslar med. En låssmed är specialist på lås och säkerhet för både företag och hem.

För de som har klassiska nyckellås så kan man få extranycklar tillverkade hos låssmeden. Extranycklar kan vara bra att ha om man har barn som kommer hem innan föräldrarna gör det. Det kan också vara bra att ha en extranyckel till blomvakten när man är på semester, för att ta några exempel.

 

lås

 

Låssmed ett yrke med stor kunskap och erfarenhet

Dock är det fler och fler idag som installerar kodlås på sina ytterdörrar. Detta gör att man slipper nyckelhanteringen och riskera borttappade nycklar. Om man tappar en låsbricka eller glömmer koden finns det en enkel lösning på problemet. Man gör helt enkelt så att man programmerar om låset så att den borttappade låsbrickan är obrukbar och man får en ny kod som fungerar direkt.

Låssmeder kan också hjälpa till när det är dörrar som strular. Har man en altandörr med en spanjolett som inte fungerar kan låssmeden komma hem och fixa den. Det kan vara att de behöver montera ut den spanjolett som sitter i och byta ut den. Har man lite tur så räcker det med att smörja upp den och fixa till den så är den som ny igen.

Andra saker som är bra att anlita en låssmed för är när man vill installera larm i huset. Då kommer låssmeden till huset och går igenom vilka ställen som är inom riskzon för att råka illa ut om det skulle ske ett inbrott. Detta gör att man kan planera på bästa sätt var kameror och larmsensorer ska sitta i huset.

Fler nyheter