Besök Rubiks kub store

06 februari 2021 jonas olsson

De flesta av oss har någon gång provat Rubiks kub. Suttit där i timmar och försökt få ihop den. Ibland har man lyckats, ibland inte. När man blev tillräckligt bra började man ta tid på hur snabbt man kunde göra den. 

När den först kom fanns den bara i ett utseende. En fyrkant med nio enfärgade rutor på varje sida. Idén var att man skulle få ihop den så att varje hel sida hade en färg. Idag är denna ikon inte längre fyrkantig utan kan komma i många former. Namnet kub har försvunnit men Rubiks är kvar.

 

Nya spännande utmaningar

Sedan dess har det kommit många nya varianter som fått mänskligheten att slita sitt hår ena stunden för att jubla av lycka i nästa. Numera finns Kubic orbit som ser ut som en planet med solar runt. Den fungerar likadant som en kub då man ska få färgerna att matcha. Det finns även pyramider och ormar som utmanar till nya bragder. En hjärngympa utan dess like.

 

Lite historik

Detta makalösa puzzel skapades av Ernö Rubik någon gång mellan 1975 och 1977. När han skapade kuben var det inte för att den skulle säljas som ett pussel utan syftet var mera pedagogiskt, då han för tillfället arbetade som lärare i design. Man kanske hade haft lite mera tålamod när det begav sig om man hade vetat att det tog honom själv tre veckor att lösa den.

Världsrekordet när det kommer till tiden att lösa kuben är 5.53 sekunder och satt av en australiensare. Svenskt rekord är satt av Daniel Wallin på 7.49. Har man kuben liggandes i någon låda är det kanske dags att ta fram den. Vem vet, kanske Sverige får en ny rekordhållare i Rubiks kub innan vi vet ordet av det. Har man ingen kan man alltid googla på rubiks kub store.

Fler nyheter

26 februari 2022

Låssmed låser upp